Izbornik

Još jedna ATRAKCIJA sa Top Destinations Croatia!

Proizvodnja kave u poznatom turističkom mjestu toliko nas je zaintrigirala da smo na ljubazan poziv vlasnika odlučili posjetiti njegovu tvornicu kave „Milman“, kako bismo saznali što se to zapravo događa sa sirovim zrnima kave prije nego ih popijemo u šalici prefinog napitka. Sirova zrna kave ubacuju se u stroj za razvrstavanje koji samo najkvalitetnijim zrnima dozvoljama prolazak dalje.

Sljedeća, ujedno i najvažnija faza, je prženje. Proces traje 10-15 minuta i u njemu se mijenja sastav kave. Kava gubi na težini, isparavaju hlapljive tvari, šećer se karamelizira, a zrna dobivaju na volumenu. O stupnju prženja ovisi i količina kofeina u kavi.

Nakon prženja, kava odlazi u stroj za mljevenje gdje se zrna usitnjavaju u fini prah.

Sljedeća faza je miješanje različitih vrsta kava, kako bi se dobile specifične kombinacije i različite vrste gotove kave.

Posljednja faza je pakiranje. Ovisno o vrsti kave, pakira se u doze za espresso automate, vrećice za upotrebu u domaćinstvu, vrećice za ugostiteljstvo itd. Nakon što je kava zapakirana, spremna je za distribuciju i konzumaciju.

Izvor: Top Destinations Croatia

© Milman d.o.o. 2019. Sva prava pridržana.