Izbornik

Kofein iz kave prirodna zaštita od neprijatelja

Kofein iz kave prirodna zaštita od neprijatelja

Čemu uopće uklanjati iz kave jedini sastojak koji joj daje neko značenje? Kofein je prirodna tvar koja se nalazi u listovima, sjemenu i plodovima više od 60 biljnih vrsta širom svijeta. Uloga mu je, zanimljivo, rastjerivanje napasti ponajprije kukaca. Mnoge namirnice i napitci napravljeni su od sastojaka koji prirodno sadrže kofein.

Kofein se ponekad dodaje hrani i napitcima tijekom procesa proizvodnje da bi se pojačao okus ili, u slučaju lijekova, učinkovitost. No, kava je kraljica kofeina. Količina te tvari u pojedinoj šalici ovisi o brojnim čimbenicima: od vrste zrna i mjesta uzgoja, do načina prerade i pripremanja (dužina kuhanja, količine vode, količina kave te veličina šalice).

Dnevna količina ne bi smjela prelaziti 500 miligrama kofeina ili četiri šalice kave. Smrtonosna doza je golema - uspijete li popiti izmedu 50 i 100 šalica jednu za drugom, umrijet ćete.

Kvalitetna, dobro pržena kava može sadržavati manje kofeina nego ona iz blažih, svježije prženih zrna. Općenito, zrna arabike imaju manje kofeina, ali i blaži okus nego zrna robuste. Također, sadržaj kofeina u pripremljenom napitku razlikuje se ovisno o "formuli" tj. mješavini kava pojedinih proizvođača, što je najčešće tajna, a ponekad i meta industrijske špijunaže.

  • Kontakti
Milman d.o.o. - pržionica i prodaja kave

Milman d.o.o.pržionica i prodaja kave

  • Adresa: Kamenjak 87, 51244 Grižane
  • Tel: 051/241-112
  • Fax: 051/241-113
  • E-mail: info@milman.hr

Pošaljite upit

© Milman d.o.o. 2023. Sva prava pridržana.

Europska unija HAMAG BICRO ESIF financijski instrumenti