Izbornik

Od zrna kave do kapljice chardonaya

Miljenko Manestar, vlasnik tvrtke »Milman«

Poznati crikvenički poduzetnik primjer kako se u raznovrsnom programu poduzetništva, vezanom uz interes tržišta, ali i osobne afinitete privatnika, može naći i odgovor na aktualnu gospodarsko-financijsku krizu

CRIKVENICA – Da je možda svojedobno, na početku svoje karijere poduzetnika, čuo za onu američku da je biznis onda kada radiš sve manje, a zarađuješ sve više, možda bi crikvenički poduzetnik Miljenko Manestar sada, poput mnogih Amerikanaca, mijenjao neka bitna načela toga stava. No, ili nije znao za tu krilaticu ili je se nije držao, ali u svakom slučaju od kada radi, a radi već zamalo dvadeset godina kao vlasnik crikveničke tvrtke »Milman« d.o.o., zna se da stalno i – osobno, doslovce vlastitim rukama – zaista radi. Sa svojih 60 zaposlenika i proizvodnjom, pržionicom kave »Milman« u Kamenjaku, Grižane, ali i tržištem što se prostire od Rijeke do Zagreba, te od Splita do Osijeka, Miljenko Manestar ne miruje nego se još angažira i na području vinogradarstva i vinarstva, pa povrtlarstva, voćarstva...

– Ovih dana obrezujemo vinovu lozu, a u programu nam je dobivanje kvalitetne »Podbadanjske kapljice«, govori Miljenko Manestar, i to upravo u subotu kada bi mnogi uzeli slobodan dan ili čitav vikend. A on, upravo na svoj rođendan, ima radnu subotu! Pojedinosti pojašnjava agronom Mihovil Juriša, predsjednik Nadzornog odbora Poljoprivredne zadruge Plodovi Vinodola što ima sjedište u Bribiru, a Miljenku obrezuje vinograde.

– Ovdje je, na griškom području Podbadanj-Kamenjak, poljoprivredna površina Miljenka Manestra koja se može smatrati njegovom hobi-djelatnošću. Od tih sorata vinove loze kupažiranjem se dobiva kvalitetna »Podbadanjska kapljica«, a ona će biti još bolja kada se razvije nov nasad upravo posađenih još stotinu trsova chardonaya, dodaje Juriša.

No, Manestar ne zastaje i ne ostaje na tome, već čini svoju poduzetničku osobnu kartu još raznovrsnijom pa nedavno sadi 220 panjeva lješnjaka, i to opet raznovrsnih genetskih odlika, da bi se dobilo što bolje jezgro, plod. Tu su istarski duguljasti, rimski lješnjak pa onda još i šumska ljeska. Nedaleko su još i voćnjak i povrtnjak, nasadi rajčica i jagoda...

– Imat ćemo prvenstveno urod za naše potrebe i za potrebe naših zaposlenika, najavljuje Miljenko i dodaje se da ponešto viška možda plasiramo na obližnje turističko tržište.

– Manestar je naš najveći poljoprivredni, odnosno vinogradarsko-vinarski poduzetnik na području katastarske općine Grižane, premda mu je prvenstvena profesionalna preokupacija povezana uz preradu i prženje te plasman kave, ističe Juriša. Stječe se dojam da je Miljenko Manestar pravi primjer kako se u raznovrsnom programu poduzetništva, vezanom uz interes tržišta, ali i afinitete privatnika, vjerojatno može naći i odgovor na aktualnu gospodarsko-financijsku krizu i na pitanja što raditi da bi se i dalje zadržalo intenzitet poslovanja i produktivnosti, zanimanje tržišta, ali i osobnih sklonosti i zadovoljstva učinjenim, postignutim efektima.

Franjo DERANJA
izvor: Novi List

  • Kontakti
Milman d.o.o. - pržionica i prodaja kave

Milman d.o.o.pržionica i prodaja kave

  • Adresa: Kamenjak 87, 51244 Grižane
  • Tel: 051/241-112
  • Fax: 051/241-113
  • E-mail: info@milman.hr

Pošaljite upit

© Milman d.o.o. 2021. Sva prava pridržana.

Europska unija HAMAG BICRO ESIF financijski instrumenti