Izbornik

Mirisi kave iz zaleđa Crikvenice

Nakon više seljenja pržionice po nezadovoljavajućim lokacijama, otvoren je 1997. moderan pogon u blizini CrikveniceNapisala: Mira KRAJNOVIĆ ZELJAK
Snimio: Petar FABIJAN

Tvrtka, koja će potkraj ove godine proslaviti dvadesetu godišnjicu rada, danas zapošljava šezdeset radnika, a obiteljsku tradiciju s kavom nastavljaju Miro i Davor, sinovi Miljenka Manestra. Milman d.o.o. danas ima distribucijske centre u svim većim gradovima Hrvatske

U neposrednoj blizini Crikvenice, u predjelu Podbadanj, u zelenom Vinodolu, smješteni su moderni pogoni tvrtke Milman d.o.o., kojoj je osnovna djelatnost kava, a koja će potkraj ove godine proslaviti dvadesetu godišnjicu. Djelatnost Milmana je pržionica, proizvodnja i prodaja kave na veliko i malo, što se osjeti po ugodnim mirisima kada se priđe bliže tom gospodarskom kompleksu. Od nekad male tvrtke Milman koja je osnovana u prosincu 1990. u Crikvenici, u Tomislavovoj ulici na inicijativu Miljenka Manestra, danas je izrasla moderna pržionica, sa svim ostalim elementima proizvodnje, pakiranja i distribucije toga u cijelom svijetu omiljenog napitka. Tvrtka danas zapošljava šezdeset radnika, a obiteljsku tradiciju s kavom nastavljaju Miljenkovi sinovi Miro i Davor.

Kronologija rasta

Godišnja proizvodnja je do 400 tona kave, koju uvoze izravno iz BrazilaNi recesija, ni kriza, srećom, nisu bitnije utjecale na poslovanje tvrtke, no, prema riječima Miljenka Manestra, lani se osjetio pad prodaje u odnosu na godinu prije, a ove godine pokazuje se trend rasta, ali ne očekivani.

- Od početka tvrtka se bavila proizvodnjom i trgovinom kave na veliko i malo. Najprije su bila dva pržionika kave kapaciteta 15 kilograma i specijalizirana trgovina kave u Crikvenici. Asortiman je bio ograničen na nekoliko kava: espresso, kava za domaćinstva i minas mix, ali se nastojalo privući potrošače tradicionalnom aromom te uvijek svježom kavom. Godine 1992. otvorili smo još jedan dućan u Rijeci, čime se povećala proizvodnja te se krug potrošača proširio posebno zbog izbora lokacije. Nakon toga otvaraju se prodavaonice na glavnoj tržnici u Rijeci, na Trsatu, u Delnicama i Rovinju, u kojima se osim mogućnosti kupnje raznih proizvoda nudi i kušanje Milman kave u raznim varijantama. Paralelno s rastom tržišta ulagalo se u tehnologiju tako da je 1997. godine, nakon više seljenja pržionice po nezadovoljavajućim lokacijama, otvoren moderan pogon u blizini Crikvenice, s novom tehnologijom i godišnjim kapacitetom prerade više od 1,5 tona dnevne pržene kave - kaže Miljenko Manestar.

Rizik maloprodaje

U sklopu kompleksa Milman provodi se voćarski i vinogradarski programStalno praćenje trendova u konzumaciji kave dovelo je do usvajanja tehnologije novog proizvoda - Kavadoza Milman. Naime, Milman je prvi u Hrvatskoj počeo proizvoditi kavadoze, a čak je i naziv tog proizvoda potekao iz te tvrtke. Uz kavu osposobljen je i servis aparata koji se kupcima daje bez naknade, ali uz obvezu potrošnje kilograma kave mjesečno. Uz to nabavljen je i određen broj vozila te organizirana mreža distribucije ponajprije u Primorsko-goranskoj županiji, a kasnije i za cijelu Hrvatsku.

Godine 2005. uz kupnju licence za proizvodnju Elit kave preuzeto je i tržište, tako da Milman d.o.o. danas ima distribucijske centre u svim većim gradovima Hrvatske. Usvojena je i tehnologija proizvodnje praškastih instant napitaka od kave. Program malih kafe aparata i kavadoza startao je i u Sloveniji s vlastitom tvrtkom Milman d.o.o. Maribor te u Srbiji putem zastupnika Kočabana iz Beograda, a uslužno Milman pakira kavadoze i u Bosni i Hercegovini za tri tvrtke.

Miljenko Manestar sa sinovima- Naša poslovna filozofija da bazni pogon bude u vlasništvu tvrtke, a maloprodajni prostori u zakupu, pokazala se ispravnom kada su veliki trgovački lanci svojim dampinškim cijenama počeli gušiti maloprodaju tako da se brzo bez velikih troškova napustila maloprodaja u prodavaonicama koje svojom zaradom nisu pokrile troškove. Danas imamo otvorena četiri maloprodajna prostora, tri u Rijeci i jedan u Crikvenici. Od 2003. godine prišlo se proširenju pogona, izgrađena je nova proizvodno-skladišna hala od dvije tisuće kvadrata, kamo se planira preseliti prženje i pakiranje kave, dok bi stari pogon služio kao skladište gotovih proizvoda, a dio i za izložbeni prostor i trening centar. U 2008. godini u cilju podizanja kvalitete proizvoda i usluga te edukacije radnika odlučili smo uvesti sustav upravljanja kvaliteom ISO 9001 : 2000 te sustav upravljanja sigurnošću hrane HACCP - ističe dalje Miljenko Manestar.

Crikveničko priznanje

Vlasnik Milmana Miljenko Manestar rođen je 1955. godine u Dramlju. Srednjoškolsko obrazovanje završio je u Crikvenici, nakon čega se zaposlio u ugostiteljstvu te je s obitelji vodio kultni crikvenički restoran “Moslavina”, specijaliziran za ponudu rakova, riba i školjki. Devedesetih otvara jednu od prvih pržionica u novoj hrvatskoj državi; rađaju se poznate mješavine Milman kave za domaćinstvo, espresso kava, espresso kava bez kofeina te kavadoze. Godine rada ugrađene u tvrtku Milman rezultiraju nagradom Grada Crikvenice u 2000. godini za postignute rezultate u gospodarstvu za Milman i njegovog vlasnika Miljenka Manestra.

Poslovni kompleks od 20 tisuća kvadrata

Godišnja proizvodnja u Milmanu je do 400 tona kave, koju uvoze izravno iz Brazila, iz Italije, a koristi se indijska, afrička i južnoamerička kava. Svaka kava ima svoju aromu, a mješavinom arabike i robuste dobiva se većina vrsta kave koja je u proizvodnji i prodajnoj mreži Milmana.

- Otvaramo nove pozicije, jer su stare slabije. Zbog zabrane pušenja u lokalima pala je prodaja kave i do 30 posto, a u onima koji nemaju terase i više od toga. Puno smo investirali, a promet je na prošlogodišnjoj razini. U dvadeset godina u pržionicu i cijeli sustav proizvodnje, tržište i reklame uloženo je oko pet milijuna eura. Sve je to napravljeno kreditima Zagrebačke banke, Privredne banke, Veneto banke i HBOR-a. Izgradili smo skladište za gotove proizvode, novu pakirnicu, nove prostore za mljevenje kave, a napravljen je i novi prostor za preseljenje cjelokupne tehnike. Izgrađeno je 2.600 četvornih metara poslovnih prostora, a cjelokupan kompleks ima 20.000 kvadrata. Pri gradnji strogo su se poštovali svi ekološki uvjeti, o čemu posebno govore u sklopu kompleksa podignuti vinogradi, voćnjaci, vrtovi i cvijećnjaci - ističe dalje Miljenko Manestar.

Naime, na 1,1 hektaru u sklopu kompleksa Milman d.o.o. provodi se program poljoprivrede. Voćarski program realizira se na 7.500 četvornih metara, a vinogradi na 1.400 četvornih metara. U voćnjacima je zasađeno 300 različitih voćki jabuke, kruške, šljive, trešnje, višnje, breskve, a na jednom dijelu je podignuta plantaža lješnjaka. U vinogradima prevladava sorta žlahtina, zatim muškat otonel i muškat žuti te stolne sorte, među kojima se ističe kraljica vinograda sultanina. Miljenko Manestar posebno je ponosan na revitalizaciju domaćih autohtonih sorata srednje i male žlahtine i žumića.

Zeleno i plavo
Magazin Primorsko-goranske županije
br. 22 / rujan 2010.

  • Kontakti
Milman d.o.o. - pržionica i prodaja kave

Milman d.o.o.pržionica i prodaja kave

  • Adresa: Kamenjak 87, 51244 Grižane
  • Tel: 051/241-112
  • Fax: 051/241-113
  • E-mail: info@milman.hr

Pošaljite upit

© Milman d.o.o. 2023. Sva prava pridržana.

Europska unija HAMAG BICRO ESIF financijski instrumenti