Izbornik

Ispijanje kave na radnom mjestu

Kava treba biti "crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav", govori turska narodna mudrost. No, dok putem ekrana otkrivamo da Turci najčešće piju čaj, Hrvati od svog crnog zlata ne odustaju.

Kava i ljepota

Još su naše prabake znale govoriti da šalica kave ispijene “na tašte” popravlja ten. Ove tvrdnje nisu bile bez osnova jer su najnovija istraživanja potvrdila da kofein učvršćuje i štiti kožu od pretjeranog isušivanja i starenja.

Kava nije vražje piće

Druga legenda govori o kavi, ali sada poznatoj pod imenom moka. Naime, neki je Arap, po imenu Omar, zbog tko zna kakvog grijeha bio prognan u pustoš sa svojim sljedbenicima, da umre od gladi.

Zanimljivosti iz povijesti kave

Honoré de Balzac trošio je 20-30 šalica kave dnevno i vjerovao da je to istinski stimuliralo ideje za njegovo pisanje. Originalna ledena kava bila francuski izum nazvan mazagran napravljen od hladne kave i jedne vrste mineralne vode.

Espresso kava, instant kava, capuccino...

Englezu Georgeu Constantu Washingtonu, koji je živio u Gvatemali, možemo zahvaliti za postojanje instant kave, a švicarskoj tvrtki "Nestle" za postupak ledenog sušenja koji omogućava proizvodnju današnje "instantice".

© Milman d.o.o. 2023. Sva prava pridržana.

Europska unija HAMAG BICRO ESIF financijski instrumenti