HRVATSKI OCEANSKI TIM

Naš oceanski krstaš Volvo Ocean 60 AAG Big One s kormilarom i vlasnikom Markom Murtićem nastupio je na prestižnoj 41. Stanford Antiqua Sailing Week regati koja se održavala od 27. travnja do 3. svibnja 2008. Ova regata spada u pet najvećih regata u svijetu i najveća je na Karibima.

Regata se održava u kristalnim vodama oko Antique po američkim PHRF pravilima koje su najbliže poznatom nam IRC-u. Plovilo se u 6 plovova od kojih je svaki imao dužinu od oko 50 milja je bio te navigacijski zahtjevan jer su regatne staze bile postavljene u kompliciranom sistemu štapova prisiljavajući posade na maksimalno aktivno jedrenje uz iznimno naporne izmjene režima plovidbe pri kojima se spinaker dizao 12 do 15 puta,Posadu AAG Big Onea sačinjavali su jedriličari i jedriličarke internacionalnog sastava, ali izuzetne spremnosti i motivacije, što je doprinijelo da se tek nakon dva treninga mogu nositi s profesionalnim posadama svojih takmaca. Iako je AG Big One namijenjen oceanskom natjecanju i dizajniran za najbrže jedrenje niz vjetar – poju te je zbog bio penaliziran, naš je brod postigao zavidne rezultate te je u cilj na svakom plovu dolazio među prvih 10.

U prvoj grupi čistih regatnih brodova u društvu s Transpackom 52 Panthera i Icap Leopard, najvećim i najbržim regatnim jednotrupcem koji postiže brzinu i do 30 čvorova, zatim Swan 601 Aquariusom, Farr 60 Venomousom, Ramblerom 90 stopa, AAG Big One je svog pravog takmaca pronašao u brodu Pindar Alphagraphics, nekadašnjem Newscorpu, brodu jednake veličine i karakteristika i novijem modelu VOR 60 i s nedavno kompletno obnovljenom i s najmodernijom opremom i vrhunski istreniranom profesionalnom posadom.

Zapravo je ozbiljna utrka između ova dva broda završila četiri naprema dva u korist Big Onea, što je s obzirom na posadu vrhunski podvig. U ukupnom poretku naš je bolid zauzeo 6. mjesto u grupi ispred Pindara i ukupno 25. mjesto po korigiranom vremenu na ovoj najprestižnijoj regati. AAG Big One se vraća na Mediteran početkom lipnja.

Nakon prelaska Atlentika i kratkog odmora posade i potrebnih popravaka biti AAG Big One će prihvatiti nove zaljubljenike u jedrenje u Mediteranu, spremne na izazov sportskog jedrenja na najbržem brodu u Hrvata. Nastupiti će na Giraglia Rolex Cup regati koja se održava od 8. do 11. Lipnja 2006 sa startom iz ST Tropea.