CoSIC centar je osnovan je Velikoj Britaniji 1990.

Tijekom posljednja dva desetljeća došlo je do povećanja potrošačke svijesti o prehrani vezanih uz zdravstvene probleme i kao posljedica ovog trenda puno popularnih jela i pića su došli pod nadzor, uključujući i kavu. CoSIC je osnovan za rad s neovisnim znanstvenicima da razviju činjenični pregled velike, a često i proturječne, količini podataka koji se tiču kave i njen utjecaj na zdravlje.

Kroz prikupljanje eksperimentalnih podataka i kontakt sa istraživačima, CoSIC procjenjuje sve utjecaje kave na temelju činjenica i istraživanja koja se rade na utjecaju kave na zdravlje čovjeka u svijetu. CoSIC održava i redovno ažurira bazu podataka koja sada znanstveno obuhvaća tisuće objavljenih istraživanja.

Cilj CoSIC-a je dati točne, uravnotežene i dosljedne informacije svoj publici širom Europe, koja ima interes za kavu, kofein i zdravlje. Primarni cilj je dovesti u ravnotežu raspravu o kavi i zdravlju.

Web  CoSIC-a pokriva samo one medicinske tvrdnje za koje postoje objavljeni znanstveni podaci i koji su dostupni. CoSIC ne komentira nedokazanu vezu između kave i zdravlja za koja nisu bila pravilno provedena i objavljena istraživanja, niti tamo gdje je pitanje individualne osjetljivosti na kofein, što znatno varira.

CoSIC djeluje iz Worcestershirea u Velikoj Britaniji, gdje je tim je odgovoran za sve znanstvene resurse. Mreža se sastoji od nacionalnih operatora u dvadesetak zemalja diljem Europe, koji daju informacije o utjecaju  kave na zdravlje unutar svoje vlastite zemlje.

CoSIC je financiran od strane Zavoda za znanstvena istraživanja o kavi, koji je sastavljen od viših menadžera iz velikih proizvođača hrane u EU (Kraft, Nestle, Sara Lee, Paulig, Tchibo, Illycaffe & Lavazza).

Posjetite web stranice CoSIC-a.