Englezu Georgeu Constantu Washingtonu, koji je živio u Gvatemali, možemo zahvaliti za postojanje instant kave, a švicarskoj tvrtki "Nestle" za postupak ledenog sušenja koji omogućava proizvodnju današnje "instantice".

Espresso uređaj, koji je 1901. patentirao Luigi Bezzera, stvorio je još jednu vrstu kavopija. Ljubitelji capuccina pak, s nježnošću se mogu prisjećati Talijana Achillesa Gaggie koji je usavršio espresso uređaj, tako da "šiba" vrelu paru pod pritiskom.

Za one koji vole potpunu egzotiku, na Javi se proizvodi jedinstvena kava. Na tamošnjim plantažama zrele bobice "skupljaju" ne samo ljudi već i male, mačkolike životinje nazvane luak. One po mraku "kradu" (dakako, uz blagoslov plantažera) najzrelije plodove, ali kako su zainteresirane samo za "meso", neprobavljive sjemenke "vraćaju", koje potom pažljivo skupljaju berači. Nešto iz prirodne fermentacije probavnog sustava luaka daje navodno jedinstven okus Kopi luak, kavi pripremljenoj od takvih zrna.

Iako će prave kavopije "frknuti" nosom na prvi spomen kave bez kofeina, vrstu tamnog napitka koju liječnici preporučuju mnogima, treba znati da se ona već dugo pije. Postupak dekofeinizacije kave, naime, postoji još od 1903. godine, kada je njemacki trgovac Ludwig Roselius poklonio znanstvenicima veću količinu oštećenih zrna kave koju nije mogao prodati. Oni su, valjda pogođeni nesanicom od golemih količina napitaka, osmislili način kako da uklone kofein ne bi li ga ostalo tek 2 do 4 miligrama po šalici, a da pritom ne unište izvorni okus.