Još su naše prabake znale govoriti da šalica kave ispijene “na tašte” popravlja ten. Ove tvrdnje nisu bile bez osnova jer su najnovija istraživanja potvrdila da kofein učvršćuje i štiti kožu od pretjeranog isušivanja i starenja. Kofein potiče enzime na djelovanje usljed čega nastaju masnoće koje popravljaju uništeni zaštitni sloj kože te se tako dehidracija kože smanjuje.

Suha je koža osjetljiva i podložna starenju. Kozmetička industrija je uspješno primijenila kofein u hidratantnim kremama za suhu kožu, koje pomažu epidermi da se sama zaštiti stimuliranjem unutarnje proizvodnje lipida. Kofein se koristi i u preparatima za područje oko očiju jer stimulira mikrocirkulaciju u slojevima kože, eliminira višak tekućine i čini kožu čvršćom. Večernjim nanošenjem ovakvih preparata reduciraju se otekline očnih kapaka.

Kofein je aktivni sastojak i mnogih anticelulitnih krema i krema za mršavljenje. Pretjerano povećanje masnog tkiva uvjetovano hormonskim, metaboličkim ili psihološkim faktorima nazivamo celulit. Sloj celulita čine nagomilane masti u stanicama koje nadebljaju, uzrokujući promjene tkiva i kolagenskih vlakana.

Svojim lipolitičkim svojstvima kofein pokreće mehanizam raščlanjivanja masti u nadebljalim stanicama zbog čega se one smanjuju. Kofein se dodaje u kreme za mršavljenje zajedno sa sastojcima koji dreniraju i poboljšavaju mikrocirkulaciju. Ovakve kreme stimuliraju izmjenu tvari i reduciraju količinu masti nakupljenu u stanicama. One učvršćuju kožu, smanjuju gustoću tzv. gušćje kože, jastučiće i masne naslage.

Bogatstvo aroma sadržanih u zrnu kave potaknulo je i kreatore parfema da ih ugrade u ženske i muške mirise. U ženskim mirisima prevladava topla i nježna aroma kave, dok kod muških mirisa do izražaja dolazi gorkasta aroma.

Izvor: www.kava.hr