Osim kofeina, kava sadrži i trigonelin koji se pod utjecajem topline, dakle pri kuhanju pretvara u vitamin niacin (iz grupe B vitamina). Uz to, kava sadrži oko 600 isparivih mirisa, bjelančevine, vodu, masnoće i mineralne soli.

Na biokemijskoj razini, kava povećava lučenje katekolarnina, neuroprijenosnika koji imaju veze s takozvanim "bori se ili bježi" odgovorom, tj. odgovorom na stres. Uzbuđujući i stimulirajući učinak koji ima na živčani sustav glavni je razlog što veće količine ili, prekasno popijena šalica, mnogima ne dozvoljavaju zaspati.

Nemaju svi ljudi isti odgovor, reakciju, na kofein. Malim dijelom razlog tome "čuči" u genima, ali postoje i drugi čimbenici. Naime, kofein se razgrađuje u tijelu otprilike četiri do šest sati nakon uzimanja, ali to se vrijeme udvostručuje kod žena koje uzimaju pilulu, ali prepolovljuje kod pušača.

Zabrinutost za zdravlje kavopija nije novog datuma. Netko je zabilježio slučaj izvjesne londonske dame, koja je 1674. godine tvrdila da je kava njezinog supruga učinila impotentnim. Ovovremeni strahovi javili su se početkom 70-ih godina našeg stoljeća. Tada su epidemiolozi doveli u vezu obilno pijenje kave s bolestima srca, rakom gušterače te problemima produženja vrste. Do danas, ništa od toga nije definitivno potvrđeno, ali ni opovrgnuto, iako je mnogo istraživanja načinjeno na tu temu u najuglednijim ustanovama. Dakako, oni koji pate od problema sa želucem dobro znaju da moraju biti oprezni s crnim napitkom jer kava potiče lučenje želučane kiseline i smetnje u probavnom sustavu.