»Milman« jedan od najuspješnijih u Hrvatskoj
KAMENJAK – Nakon što izraste i bude ubrana u Brazilu, sirova kava putuje preko Trsta do Kamenjaka, u Grižanama, u zaleđu Crikvenice, u Općini Vinodolskoj. Tu je, nakon što je počeo u Crikvenici s tadašnjim partnerom Pavom Milatom, prije gotovo 20 godina od registracije firme, Miljenko Manestar izgradio i uredio pržionicu svoje tvrtke »Milman« d.o.o. Od 2000. godine tvrtku vodi samostalno, s novim suradnicima i dvojicom sinova, Davorom i Mirom, te financijskim direktorom Slavkom Matejčićem.
»Milman« je od nekadašnjih četvero narastao na današnjih 60 zaposlenika, a osim u Hrvatskoj radi i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, te u Srbiji. Današnji pogon »Milmana« jedan je od najsuvremenijih za prženje i pakiranje kave u Hrvatskoj. Godišnja proizvodnja i plasman premašili su 540 tona pržene kave.
Iz griške pržionice i središnjeg glavnog skladišta u Kamenjaku, gdje se i pakira, kava Miljenka Manestra putuje po svim novonastalim državama i kafeima, cafe-aparatima i dostavnim skladištima, odakle dolazi u šalice i kava-dozere da bi bila užitak stotinama tisuća, a može se slobodno reći sada već i milijunima kavoljubaca. Pod motom »Ritam života«, što se čita na ambalaži za »Milmanovu« kavu u vrstama arabika i robusta, osnovnim sortama od kojih nastaju sve ove opijajuće kapi radi užitka ispijanja kave, te se poruke nalaze i na pakiranjima »Riter kafe« u Vitezu, u »Vis-paku« u Visokom, u Mariboru, odakle se distribuira za Sloveniju, u Beogradu i u cafe-aparatima raznih poduzeća i njihovih ureda, biroima i mnogoljudnim tvrtkama, svugdje gdje se taj napitak uživa u ritmu svakodnevice. A dobar ritam – i srca, i svakodnevice – potiče, kažu, upravo kava.
F. DERANJA
izvor: Novi List