Sastojci

1 kg jabuka (oguljenih i očišćenih od sjemenki
1-1,5 dcl vode u kojoj su se kuhale jabuke
500 g smeđeg šećera
3 dcl crne kave
1 kom limun
1 kom naranča
1/2 vrećice želina + 1-2 žličice šećera
1/2 bočice arome vanille
2-3 žlice ruma

Priprema

Vrijeme pripreme: 60 min

Očišćene i oguljene jabuke narezati na kockice i staviti ih kuhati dok ne omekšaju , cca 20 minuta nakon što uzavri. Ohladiti skuhane jabuke i usitniti ih, najbolje u blenderu da dobijete nešto kao pire od jabuka. U loncu za kuhanje pomješati pire od jabuka i 1-1, 5 dcl vode u kojoj su se kuhale jabuke. Dodati sok od 1 limuna i sok od jedne naranče, dodati šećer. Sve dobro promješati i staviti na jaču vatru da prokuha. Skuhanu crnu kavu procijediti i pridodati smjesi. Umješati je i nastaviti kuhati na nešto laganijoj vatri oko 20-30 minuta uz stalno mješanje.
Sada se trebate odlučiti da li ćete raditi varijantu sa rumom ili varijantu sa vanilijom. Ako ćete raditi sa vanilijom dodajte je u smjesu i nastavite kuhati još 10-tak minuta , stalno mješajući. Zatim dodajte želin pomješan sa 1-2 žličice šećera , dobro ga umješajte, neka opet uzavri i kuhajte još 3 minute uz stalno mješanje. Marmelada je gotova, razlijte je u čiste i zagrijane staklenke, zatvorite i neka se hladi.
Ako ćete raditi sa rumom tada nakon 20-30 minuta kuhanja dodajte u smjesu želin pomješan sa 1-2 žličice šećera, dobro ga umješajte , neka opet uzavri i kuhajte još 3 minute uz stalno mješanje. Zatim dodajte rum, umješajte ga na vatri oko 20-30 sekundi, skinite sa vatre i još pola minute mješajte. Marmelada je gotova , razlijte je u čiste i zagrijane staklenke, zatvorite i neka se hladi.

Izvor: www.coolinarka.com