U svijetu sve više raste potrošnja instantne i beskofeinske kave, praškastih proizvoda na osnovi kave te kapučina raznih okusa. Prema statističkim podacima, najveće kavopije u Europi su Skandinavci koji godišnje po stanovniku popiju oko 15 kilograma kave, a potom slijede Nizozemci, Belgijanci, Nijemci i Austrijanci koji popiju oko osam kilograma kave po stanovniku godišnje. Francuzi popiju šest, Talijani pet kilograma, dok se u Hrvatskoj popije nešto manje od četiri kilograma kave po stanovniku godišnje. No, u padu je potrošnja klasične, takozvane turske kave. Temeljem ispitivanja želja i potreba hrvatskih po trošača, a s ciljem proizvodnje i prodaje kave, u Crikvenici je prije 17 godina poduzetnička obitelj Manestar osnovala tvrtku Milman.

Prema riječima Slavka Matejčića iz te tvrtke, Milman je počeo poslovati s dvije peći kapaciteta 30 kilograma i trgovinom u Crikvenici. Već 1992. otvorene su trgovine u Rijeci i Delnicama, a 1997. i novi pogon na današnjoj lokaciji, koji predstavlja jedan od najsuvremenijih te vrste u Hrvatskoj. Tvrtka zapošljava 60 djelatnika, a godišnje proiz vede 250 tona kave. Milman je protekle godine ostvario 16,5 milijuna kuna prihoda te oko 750.000 kuna dobiti.

“Tvrtkin rast tekao je uporedo s uvođenjem modernih tehnoloških rješenja u proizvodnji i pakiranju kave, vodeći pritom računa da se ne izgubi prisan kontakt i povjerenje svakog kupca. Danas, osim vlastitih caffe shopova i caffe barova imamo predstavništva u Zagrebu, Osijeku, Koprivnici i Splitu. Imamo i vlastitu tvrtku u Sloveniji te distributere u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori”, rekao je Matejčić.

Govoreći o proizvodnji kave u Hrvatskoj, istaknuo je kako je tvrtka Milman među prvima pokrenula proizvodnju kava doza i malih autonomnih aparata za pripremanje espresso kave, uvodeći tako pravi talijanski espresso u hrvatske domove i poslovne prostore, s više od 3000 instaliranih aparata koji se koriste diljem Hrvatske i susjednih zemalja. U posljednjih nekoliko godina tvrtka Milman dobro posluje s hotelijerskim i ugostiteljskim tvrtkama, pa je tome prilagođena i ponuda uređaja i opreme. Kako bi u potpunosti zaokružili ponudu u tom segmentu gospodarstva, klijentima su ponudili široki izbor espresso i filtar aparata za kavu renomiranih svjetskih proizvođača sa svom potrebnom opremom. Tvrtka aparate ustupa na korištenje bez naknade i snosi sve troškove instaliranja i servisiranja. Osim kave i aparata za kavu, u tvrtkinom proizvodnom programu je i ugostiteljsko pakiranje šećera.

Partner trgovačkim lancima

Od 1. ožujka 2005. potpisivanjem ugovora o licenciji Milman je preuzeo proizvodnju i distribuciju svjetskog proizvođača kave Elite te na taj način postao partner vodećih domaćih i ino zemnih trgovačkih lanaca te drugih trgovina. Prema Matejčićevim riječima, asortiman proizvoda tvrtke Milman prilagođen je svim ukusima i predstavlja poželjan izazov sladokuscima. Matejčić je kazao i kako proizvodnja sirove kave prosječno godišnje raste za oko 3,6 posto, a potrošnja kave raste po stopi od 1,5 posto, što dovodi i do pada cijena sirove kave na svjetskom tržištu.

Prema statističkim podacima, u Hrvatsku se godišnje uveze 19.040 tona sirove kave i oko 1400 tona proizvoda od kave. Istodobno se u Hrvatskoj proizvede i preradi 7400 tona kave. Matejčić smatra kako ti podaci dovoljno govore o velikoj aktivnosti sivog tržišta.

“Država tako godišnje s osnova trošarina, carine i PDV-a gubi oko 70 milijuna kuna. To je dovelo do uvođenja markica na kavu, iako je taj projekt hrvatsku vladu stajao 12 milijuna kuna. No, mjerodavni objašnjavaju kako je takav nadzor već provjeren na duhanskim proizvodima, alkoholu i brašnu”, rekao je Matejčić.

(PV/Sanja Plješa)
Objavljeno 19. veljače 2007