Napisala: Mira KRAJNOVIĆ ZELJAK
Snimio: Petar FABIJAN

Tvrtka, koja će potkraj ove godine proslaviti dvadesetu godišnjicu rada, danas zapošljava šezdeset radnika, a obiteljsku tradiciju s kavom nastavljaju Miro i Davor, sinovi Miljenka Manestra. Milman d.o.o. danas ima distribucijske centre u svim većim gradovima Hrvatske

U neposrednoj blizini Crikvenice, u predjelu Podbadanj, u zelenom Vinodolu, smješteni su moderni pogoni tvrtke Milman d.o.o., kojoj je osnovna djelatnost kava, a koja će potkraj ove godine proslaviti dvadesetu godišnjicu. Djelatnost Milmana je pržionica, proizvodnja i prodaja kave na veliko i malo, što se osjeti po ugodnim mirisima kada se priđe bliže tom gospodarskom kompleksu. Od nekad male tvrtke Milman koja je osnovana u prosincu 1990. u Crikvenici, u Tomislavovoj ulici na inicijativu Miljenka Manestra, danas je izrasla moderna pržionica, sa svim ostalim elementima proizvodnje, pakiranja i distribucije toga u cijelom svijetu omiljenog napitka. Tvrtka danas zapošljava šezdeset radnika, a obiteljsku tradiciju s kavom nastavljaju Miljenkovi sinovi Miro i Davor.

Kronologija rasta

Ni recesija, ni kriza, srećom, nisu bitnije utjecale na poslovanje tvrtke, no, prema riječima Miljenka Manestra, lani se osjetio pad prodaje u odnosu na godinu prije, a ove godine pokazuje se trend rasta, ali ne očekivani.

– Od početka tvrtka se bavila proizvodnjom i trgovinom kave na veliko i malo. Najprije su bila dva pržionika kave kapaciteta 15 kilograma i specijalizirana trgovina kave u Crikvenici. Asortiman je bio ograničen na nekoliko kava: espresso, kava za domaćinstva i minas mix, ali se nastojalo privući potrošače tradicionalnom aromom te uvijek svježom kavom. Godine 1992. otvorili smo još jedan dućan u Rijeci, čime se povećala proizvodnja te se krug potrošača proširio posebno zbog izbora lokacije. Nakon toga otvaraju se prodavaonice na glavnoj tržnici u Rijeci, na Trsatu, u Delnicama i Rovinju, u kojima se osim mogućnosti kupnje raznih proizvoda nudi i kušanje Milman kave u raznim varijantama. Paralelno s rastom tržišta ulagalo se u tehnologiju tako da je 1997. godine, nakon više seljenja pržionice po nezadovoljavajućim lokacijama, otvoren moderan pogon u blizini Crikvenice, s novom tehnologijom i godišnjim kapacitetom prerade više od 1,5 tona dnevne pržene kave – kaže Miljenko Manestar.

Rizik maloprodaje

Stalno praćenje trendova u konzumaciji kave dovelo je do usvajanja tehnologije novog proizvoda – Kavadoza Milman. Naime, Milman je prvi u Hrvatskoj počeo proizvoditi kavadoze, a čak je i naziv tog proizvoda potekao iz te tvrtke. Uz kavu osposobljen je i servis aparata koji se kupcima daje bez naknade, ali uz obvezu potrošnje kilograma kave mjesečno. Uz to nabavljen je i određen broj vozila te organizirana mreža distribucije ponajprije u Primorsko-goranskoj županiji, a kasnije i za cijelu Hrvatsku.

Godine 2005. uz kupnju licence za proizvodnju Elit kave preuzeto je i tržište, tako da Milman d.o.o. danas ima distribucijske centre u svim većim gradovima Hrvatske. Usvojena je i tehnologija proizvodnje praškastih instant napitaka od kave. Program malih kafe aparata i kavadoza startao je i u Sloveniji s vlastitom tvrtkom Milman d.o.o. Maribor te u Srbiji putem zastupnika Kočabana iz Beograda, a uslužno Milman pakira kavadoze i u Bosni i Hercegovini za tri tvrtke.

– Naša poslovna filozofija da bazni pogon bude u vlasništvu tvrtke, a maloprodajni prostori u zakupu, pokazala se ispravnom kada su veliki trgovački lanci svojim dampinškim cijenama počeli gušiti maloprodaju tako da se brzo bez velikih troškova napustila maloprodaja u prodavaonicama koje svojom zaradom nisu pokrile troškove. Danas imamo otvorena četiri maloprodajna prostora, tri u Rijeci i jedan u Crikvenici. Od 2003. godine prišlo se proširenju pogona, izgrađena je nova proizvodno-skladišna hala od dvije tisuće kvadrata, kamo se planira preseliti prženje i pakiranje kave, dok bi stari pogon služio kao skladište gotovih proizvoda, a dio i za izložbeni prostor i trening centar. U 2008. godini u cilju podizanja kvalitete proizvoda i usluga te edukacije radnika odlučili smo uvesti sustav upravljanja kvaliteom ISO 9001 : 2000 te sustav upravljanja sigurnošću hrane HACCP – ističe dalje Miljenko Manestar.

Crikveničko priznanje

Vlasnik Milmana Miljenko Manestar rođen je 1955. godine u Dramlju. Srednjoškolsko obrazovanje završio je u Crikvenici, nakon čega se zaposlio u ugostiteljstvu te je s obitelji vodio kultni crikvenički restoran “Moslavina”, specijaliziran za ponudu rakova, riba i školjki. Devedesetih otvara jednu od prvih pržionica u novoj hrvatskoj državi; rađaju se poznate mješavine Milman kave za domaćinstvo, espresso kava, espresso kava bez kofeina te kavadoze. Godine rada ugrađene u tvrtku Milman rezultiraju nagradom Grada Crikvenice u 2000. godini za postignute rezultate u gospodarstvu za Milman i njegovog vlasnika Miljenka Manestra.

Poslovni kompleks od 20 tisuća kvadrata

Godišnja proizvodnja u Milmanu je do 400 tona kave, koju uvoze izravno iz Brazila, iz Italije, a koristi se indijska, afrička i južnoamerička kava. Svaka kava ima svoju aromu, a mješavinom arabike i robuste dobiva se većina vrsta kave koja je u proizvodnji i prodajnoj mreži Milmana.

– Otvaramo nove pozicije, jer su stare slabije. Zbog zabrane pušenja u lokalima pala je prodaja kave i do 30 posto, a u onima koji nemaju terase i više od toga. Puno smo investirali, a promet je na prošlogodišnjoj razini. U dvadeset godina u pržionicu i cijeli sustav proizvodnje, tržište i reklame uloženo je oko pet milijuna eura. Sve je to napravljeno kreditima Zagrebačke banke, Privredne banke, Veneto banke i HBOR-a. Izgradili smo skladište za gotove proizvode, novu pakirnicu, nove prostore za mljevenje kave, a napravljen je i novi prostor za preseljenje cjelokupne tehnike. Izgrađeno je 2.600 četvornih metara poslovnih prostora, a cjelokupan kompleks ima 20.000 kvadrata. Pri gradnji strogo su se poštovali svi ekološki uvjeti, o čemu posebno govore u sklopu kompleksa podignuti vinogradi, voćnjaci, vrtovi i cvijećnjaci – ističe dalje Miljenko Manestar.

Naime, na 1,1 hektaru u sklopu kompleksa Milman d.o.o. provodi se program poljoprivrede. Voćarski program realizira se na 7.500 četvornih metara, a vinogradi na 1.400 četvornih metara. U voćnjacima je zasađeno 300 različitih voćki jabuke, kruške, šljive, trešnje, višnje, breskve, a na jednom dijelu je podignuta plantaža lješnjaka. U vinogradima prevladava sorta žlahtina, zatim muškat otonel i muškat žuti te stolne sorte, među kojima se ističe kraljica vinograda sultanina. Miljenko Manestar posebno je ponosan na revitalizaciju domaćih autohtonih sorata srednje i male žlahtine i žumića.

Zeleno i plavo
Magazin Primorsko-goranske županije
br. 22 / rujan 2010.