Poduzeće „Milman“ d.o.o. Crikvenica nastalo je kao rezultat dugogodišnje poduzetničke aktivnosti obitelji Manestar i Milat.
Nakon stjecanja i usavršavanja znanja u području gastronomije i ugostiteljstva, područje poduzetničke aktivnosti prošireno je na proizvodnju pržene kave te prodaju kave na veliko i malo.

Osnovna poduzetnička ideja bila je da se potrošačima ponudi mješavina domaće kave koja bi najbolje odgovarala tradicionalnoj aromi kave pripremljene kod kuće. U tu zamisao uklapao se i način prodaje rinfuzo kave u specijaliziranim prodavaonicama s degustacijom i konzumacijom proizvoda u trgovini. Nakon početnih problema s inspekcijskim službama led je probijen i Milman kava dobila je „pravo građanstva”. Sve ove značajke, kombinirane s posebnim uređenjem trgovina, dale su prepoznatljiv stil proizvoda i tvrtke koji su potrošači zasićeni klasičnim načinom prodaje rado prihvatili. Proizvodnja je započela s dvije male peći od po 15 kilograma svaka te prodavaonicom u Crikvenici.

Ubrzo se otvaraju prodavaonice u Rijeci i Delnicama. Proizvodnja se povećava kao i asortiman novih proizvoda. Nakon nekoliko lokacija koje nisu zadovoljavale potrebe brzorastuće tvrtke 1993. godine otkupljeno je zemljište na predjelu Mirna koliba u zaleđu Crikvenice, te je 1997. godine otvoren jedan od najmodernijih pogona za proizvodnju i pakiranje pržene kave u Hrvatskoj. Tehnologija i strojevi kupljeni su od renomiranih talijanskih proizvođača, ali za ugradnju i implementaciju korištena je domaća pamet i iskustvo.

Okoliš pogona je također uređen: posađeno je tisuću sadnica vinove loze, pedeset voćaka te u skorije vrijeme dvjestotrideset lješnjaka i šezdeset šljiva. Sama zgrada pržionice okružena je travnjakom, stoljetnim hrastovima i primorskim vrtom tako da je izbjegnut strogo industrijski izgled pogona i trudom arhitekta Darka Turata postignut je sklad građevine i okoliša. Osim prodaje u vlastitim prodavaonicama, Milman kava se širi na ugostiteljstvo i trgovinu u cijeloj regiji gdje je od početka zastupljena dostava proizvoda na adresu kupca.

Godina 1998. je vrijeme novog iskoraka prema tržištu, uvođenja novog proizvoda. To je espresso kava doza s malim caffe aparatima koji šire krug potrošača espresso kave na male obrte i domaćinstva. Proizvod je prihvaćen od potrošača tako da se sljedeće godine mogao nabaviti stroj za pakiranje koji je osigurao redovitu i sigurnu opskrbu tržišta. „Milman“ je prvi započeo proizvodnju kava doza u Hrvatskoj pa je i samo ime proizvoda poteklo iz „Milmana“. Godine 2000. tvrtku napušta osnivač Pavao Milat tako da Miljenko Manestar ostaje jedini vlasnik. Širenje tržišta zahtijeva uvođenje i pomoćnih djelatnosti tako da je popravak i održavanje malih i velikih aparata za kavu osigurano u novoj radionici koja je oformljena u okviru pržionice kave. Dogradnjom poslovnog prostora uz postojeću pržionicu 2004. godine dobilo se dodatnih 1400 m2.

Taj prostor iskorišten je za razdvajanje pakiranja od skladišta gotovih proizvoda te je organizirano i carinsko skladište tipa „C“. Godine 2005. s preuzimanjem proizvodnje „Elite Hrvatska“ d.o.o. osigurana je i distributerska mreža po cijeloj Hrvatskoj tako da Milman kava postaje proizvod prisutan u svim većim gradovima Hrvatske. Uz to osnovano je poduzeće „Milman“ d.o.o. u Mariboru koje na slovenskom tržištu prodaje kava doze, a za srpsko tržište zastupnik je u Beogradu. „Milman“ danas opskrbljuje tržište od 4000 malih aparata za kavu te preko tisuću ugostiteljskih objekata, većim dijelom s unajmljenim vlastitim caffe aparatima. Maloprodaja s četiri prodavaonice zastupljena je samo na području riječke regije.

Daljnji razvoj „Milmana“ usmjeren je hrvatskim približavanjem Europskoj uniji i usklađivanjem s europskim propisima od čega je već dio posla odrađen (ISO 9001 i HACCP). Održavanje kvalitete proizvoda i razvoj novih proizvoda predstavlja uvjet koji je „Milman“ uvijek zadovoljavao jer zadovoljan potrošač ujedno znači jamstvo opstanka na sve zahtjevnijem tržištu proizvoda kave.