Espresso alla Milman

Osim prerade kave, tvrtka se bavi i servisom aparata koje kupci dobivaju bez naknade, ali uz obvezu potrošnje jednog kilograma kave mjesečno

Crikvenička tvrtka Milman osnovana je 1990. godine s ciljem prerade i trgovine kave na veliko i malo. U počecima rada tvrtka je imala samo dvije pržionice kave, kapaciteta 15 kilograma, i specijaliziranu prodavaonica u Crikvenici. Iako je asortiman bio ograničen na nekoliko vrsta kava – espresso, za domaćinstvo i minas mix – Milmanovo je poslovodstvo nastojalo privući potrošače tradicionalnom aromom i uvijek svježom kavom.

Već 1992. godine otvorena je još jedna prodavaonica kave u Rijeci, a nakon toga i prodavaonice na glavnoj tržnici u Rijeci i na Trsatu, te u Delnicama i Rovinju. Kako je istaknuo direktor tvrtke Milman Miljenko Manestar, kupci u Milmanovim prodavaonicama mogu degustirati razne vrste kave, od tipičnog talijanskog espressa alla Milman, cappuccina, kave s mlijekom ili šlagom. Govoreći o razvitku tvrtkina poslovanja, Manestar je kazao kako se paralelno s rastom tržišta ulagalo i u tehnologiju, pa je 1997. otvoren moderni pogon u blizini Crikvenice s godišnjim kapacitetom prerade većim od 1500 tona pržene kave. Neprekidno praćenje trendova dovelo je do usvajanja tehnologije novog proizvoda – kavadoze Milman. Osim prerade kave, Milman se bavi i servisom aparata koje kupci dobivaju bez naknade, ali uz obvezu potrošnje jednog kilograma kave mjesečno.

Instant napici od kave

Kupnjom licencije za proizvodnju Elite kave prije tri godine Milman je svoje poslovanje proširio na cijelu Hrvatsku. Tvrtka je usvojila i tehnologiju proizvodnje instant napitaka od kave. “Program malih aparata za kavu i kavadoza započeo je i u Sloveniji gdje imamo tvrtku Milman Maribor te Srbiji putem zastupnika tvrtke Kočabana Beograd. U Bosni i Hercegovini tvrtka Milman pakira kavadoze za tri tvrtke”, rekao nam je Manestar.

Govoreći o problemima s kojima se susreće u poslovanju, Manestar je kazao kako je kava u zadnjih nekoliko godina poskupjela više od 100 posto na svjetskom tržištu, dok je Milman podigao cijene za samo 10 do 15 posto. Osim toga, konkurencija je sve žešća, a tvrtka se financira iz vlastitih sredstava. “Poslovna filozofija da bazni pogon proizvodnje bude u vlasništvu tvrtke, a maloprodajni prostori u zakupu pokazala se ispravnom kada su veliki trgovački lanci svojim damping cijenama počeli gušiti maloprodaju.

Tako se brzo i bez velikih troškova napustila maloprodaja u prodavaonicama koje svojom zaradom nisu pokrile troškove”, pojašnjava Manestar. Do kraja ove godine tvrtka će uvesti sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001 :2000 te HACCP sustav.

Kava je u zadnjih nekoliko godina poskupjela više od 100 posto na svjetskom tržištu, dok je Milman podigao cijene za samo 10 do 15 posto