Restoran “Moslavina” već godinama neupitno spada u red vodećih crikveničkih restorana, onih koji su se svojom ponudom bitno izdigli iznad uobičajenog pristupa ugostiteljstvu i koji su znatno pridonijeli ukupnoj slici o crikveničkom turizmu. Premda se sam naziv restorana – “Moslavina” baš ničim ne može vezati uz Crikvenicu, vremenom je postao pravi crikvenički brend, što je najbolji dokaz o ugledu koji je restoran stekao među poznavateljima vrhunskog ugostiteljstva. Priča o crikveničkoj “Moslavini” zapravo počinje u Zagrebu ili još točnije u malom moslavačkom mjestu Voloderu gdje je Joža Horvat bio osnivač i upravitelj zadruge “Moslavačko vinogorje”. Iskustva stečena u tom poznatom vinorodnom području Horvat prenosi u Zagreb, gdje je šezdesetih godina prošlog stoljeća u sklopu obiteljske kuće na Trešnjevci držao buffet “Moslavačka kapljica”. Premda u nazivu ima odrednicu buffeta u lokalu se nudio odličan roštilj i naravno vrhunska vina, a osoblje su činili članovi obitelji Horvat. Uz Jožu tu je supruga Agata, a prva radna iskustva stječu kćeri Višnja i Marija. Posao ide dobro, pa obitelj svakog ljeta kao turisti odlaze u Crikvenicu na godišnji odmor.

Crikvenica im se svidjela i tijekom vremena sklopili su brojna prijateljstva i poznanstva s domaćim ljudima što ih navodi na odluku da se presele i otvore novi restoran. Zamisao je realizirana 1968. godine, te u sklopu obiteljske kuće koju su sagradili na Dugi otvaraju restoran kojem su, poštujući tradiciju, dali ime “Moslavina”. Isprva je to restoran u kojem se nude pretežno specijaliteti kontinentalne kuhinje, no prilagođavaju se potražnji pa su se u ponudi našli i morski specijaliteti. Vrlo brzo “Moslavina” stječe reputaciju odličnog restorana, posebno među njemačkim turistima koji su tu najbrojniji gosti.

Od 1976. godine u poslovanje “Moslavine” uključuje se Miljenko Manestar, Višnjin suprug koji se uz ugostiteljski posao u izvansezonskim mjesecima bavi još i autoprijevozništvom. Posao se odlično razvija, kraj sedamdesetih i početak osamdesetih je “zlatno doba” turizma, te se osjeća potreba za temeljitim renoviranjem restorana. Do toga dolazi 1984. godine kad od stare kuće ostaju samo temelji na kojima niče suvremeni objekt koji svojim uređenjem prati kvalitetu ugostiteljske ponude stare “Moslavine”.

Joža i Agata odlaze u zasluženu mirovinu, a posao vođenja restorana u potpunosti preuzimaju Višnja i Miljenko Manestar. Renovirani restoran je prema riječima Miljenka Manestra postao prvi restoran na višoj razini u Crikvenici, uz nekolicinu drugih vrhunskih restorana poput “Bega”, “Lovačkog roga”, “Kvarnera” i “Lanterne”. “Moslavina” je bila klasični restoran što je po ondašnjoj klasifikaciji bilo jasno definirano za razliku od danas, restoran koji je u ponudi uvijek imao vrlo široku kartu, od juhe do deserta. U “Moslavinu” je dolazila “bolja klijentela” koja je tražila najbolje i koja je to mogla platiti. Za uspjeh “Moslavine” kako ističu Višnja i Miljenko zaslužno je izuzetno kvalitetno osoblje. Kuhari su bili Josip Manestar, Jelica Manestar, Adam Hunjadi, Boris Tabako, konobari Zlata Benić, Ivana Manestar, Zoran Brnić, Željko Delić i mnogi drugi kojih se tijekom duge povijesti restorana teško i prisjetiti. Od 2005. godine “Moslavinu” u najam uzimaju dugogodišnji djelatnici Boris Tabako i Zoran Brnić, a obitelj Manestar kroz poduzeće “Milman” uspješno razvija posao s preradom kave.

Restoran je sve ove godine održao ugled vrhunskog restorana u koji dolaze gosti tzv. “više klase”, međutim pad crikveničkog turizma od devedesetih na ovamo osjeća se i u poslovanju “Moslavine”. Sve je manje zahtjevnih gostiju veće platežne moći koji dolaze u Crikvenicu, tako da je budućnost restorana neizvjesna.

Brojna priznanja

O kvaliteti restorana “Moslavina” zorno svjedoče i brojna priznanja koja je ovaj ugostiteljski objekt dobio tijekom 40 godina poslovanja. Tako je dvije godine zaredom (1988. i 1989.) dobio nagradu “Večernjeg lista” za kvalitetu usluga, 1987. i 1989. nagradu “Zlatna viljuška” časopisa “Praktična žena” za gastronomsku ponudu, a nagradu “Studija” za vrhunsku kvalitetu i gostoljubivost dobili su 1987. godine. Treba podsjetiti da su se nagrade odnosile na područje čitave bivše države i imale su veliku težinu. U posljednjih trinaest godina restoran “Moslavina” je redovito zastupljen u ediciji “100 vodećih hrvatskih restorana”.