Oko 70 posto svjetske proizvodnje kave čini arabika. Veliki je to grm s tamnozelenim ovalnim listovima, a može narasti i do šest metara u visinu, a životni joj je vijek do 30 godina. Arabika je omiljenija vrsta od robuste, jer daje manje kiseo napitak, s manje kofeina, te bogatijim i trajnijim okusom.

Robusta je plod Coffe canepbore. Ova vrsta naraste do 10 metara u visinu, grmoliko je drvo i ima plitak sustav korijenja. Zrno joj je okruglo, manje nego kod arabike, a treba mu oko godinu dana da sazrije. Životni vijek stabla je 20 do 30 godina. Uz odličnu kombinaciju tla, sunca, sjene i kiše potrebno je tri do pet godina da bi grm rodio prvim zrelim bobicama koje sadrže dvije zelene sjemenke, dva zrna kave.

Kava se uzgaja na farmama, ponajviše u tropima, dok je najbolja ona uzgojena visoko u planinama, gdje grmovi bujaju u bogatom vulkanskom tlu. Veće nadmorske visine pogodne su jer usporavaju sazrijevanje zrna kave, dajući 'dublji karakter' završnom proizvodu. Bobice koje sadrže zrna kave spremne su za branje tek kada dostignu savršen trenutak zrelosti. Na žalost, taj savršeni trenutak događa se u različito vrijeme za svaku bobicu na istoj grani. Zato se skuplje vrste kave beru ručno. No, u većini se bobice kave beru strojno.

Kao i kod vina, pojedinačne osobine kave ovise o području uzgoja. Fine razlike u kvaliteti ovise o vlažnosti i temperaturi područja, načinu uzgoja i preradi zrna kave. Sve to daje iznenađujuće golem raspon okusa i aroma svakodnevnom napitku u kojem uživaju milijuni obožavatelja.

"Savršena" šalica kave, složenog i finog okusa zahtijeva pažljivo stapanje dvije ili više vrsta zrna.